Christiania’s dåbsattest

Christianias Historiske Selskab afholder historisk aften med Premiere fra da plankeværket blev stormet


På Onsdag d. 11 sept. fra kl. 20 til 22 er der arrangement i Christianias Historiske Selskab i Christianias biograf: Byens Lys. Der er premiere på den 24 min lange video om stormen på plankeværket i maj og starten på Christiania i sept. 1971.

Herefter en times billedshow og foredrag ved Stadsarkivaren om forhistorien til Christiania. Om Christianshavns voldanlæg, Om bl.a. svenskernes storm på København 1659 og søslaget på Rheden og englændernes bombardement i 1807.


Om Ammunitionsarsenalet og Bådsmandsstrædes Kaserne fra fredens Ark stod færdig i 1836 til det hele blev forladt i 1971. Vi har fundet et væld af gamle kort, tegninger og fotos til illustration af udviklingen fra åbent hav over losseplads til voldanlæg, Artillerikaserne, våben-og ammunitionsfabrikker samt arsenal for hæren og søværnet. Det er lykkedes at tidsfæste de fleste af de militære bygninger i Christiania og finde ud af hvad de er blevet brugt til.


Benyt denne enestående chance til at få en dybere oplevelse af dette helt særlige område, som i dag sandsynligvis havde lignet Urbanplanen hvis ikke Christiania var opstået.


Venlig hilsen
Ole lykke, FristadsarkivarChristiania's dåbsattest - skrevet af Jakob Ludvigsen foto af Ernst NielsenChristiania’s dåbsattest – skrevet af Jacob Ludvigsen foto af Ernst Nielsen

Der verserer flere forskellige historier om hvordan Christiania fik sit navn, men det mest sandsynlige er at det stammer fra et ordspil fra Christianshavn – det blev skrevet på den barak der senere blev det lyserøde børnehus af Jacob Ludvigsen d 26 sep 1971 kl 12.08

Christianias målsætning er at opbygge et selvstyrende samfund, hvor hvert enkelt individ frit kan udfolde sig under ansvar overfor fællesskabet. Dette samfund skal økonomisk hvile i sig selv, og den fælles stræben må til stadighed gå ud på at vise, at den psykiske og fysiske forurening kan afværges.” Således formuleret af Sven, Kim, Ole, Kim og Jacob med ret til forbedringer. 13/11-1971

De tre gule prikker stammer fra et skilt fra 1972, sat op på flagstangen foran Fredens Ark indenfor indgangen ved Bådsmandsstræde 43.Bundfarven rød, Christiania skrevet med gult, de tre prikker over de tre i´er hævet op over ordet… så de nærmest står alene. Det blev Christianias flag. Det allerførste flag blæste ned fra Løvehuset i en storm i nov. 71. Det var rødt med en hvid cirkel i midten med et stort C indeni cirklen. Så prikkerne er prikkerne over i´erne, og det er jo ikke den værste symbolik.